Felhasználónév:
Jelszó :
Emlékezz rám?
Új jelszó kérése
Keresés:
Navigáció
· Főoldal
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
· RSS Hirek

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Table '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't existTable '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't exist
RSS
Hírek

Cikkek

Letöltések

Pro Letöltések

Web Linkek

Fórum

RSS - Posta Klub

RSS - Magyar Valós Hírek

RSS - Tempo Hírek
793.)A fogyaszt?? nem ...
792.)Tisztelt Honfit??...
791.)Okt??ber 23-ra ??...
790.)Tiszt??nl??t??s v...
789.)M??r ezer ??ve......

RSS - Hunszkíta Rádió

  Őrjöngenek a bankok
Őrjöngenek a bankok

A devizahitelek végtörlesztési lehetőségének bejelentése óta jellemzi a sajtót a szokásos, papagájketrecre emlékeztető hang kavalkád. Ki fognak vonulni a bankok! Ez a vezető szólam. A külföldi tulajdonú kereskedelmi bankok és a jegybank között két évtizede eltéphetetlen perszonális kötelékként működő Surányi György, hajdani jegybankelnök viszont azt állította a Hír Tv-ben, hogy szó nincs erről, mert szerinte a bankok nálunk nagyon nagy befektetéseket eszközöltek, s bár rengeteget vesztenek a mostani ügyön, mégis elkötelezettek hazánk iránt. A forint közben jelentősen gyengült, az üzemanyagárak pedig lendületesen emelkednek erre hivatkozva. Az ellendrukkerek népes tábora kamatemelést rebesget, az IMF-hívők pedig már látják is a szervezet diadalittasan visszatérő delegációját. No és persze az általuk hozott hosszas bűnlajstromot.

Kiderült, hogy a bankok egy része ajtót mutat azoknak a végtörlesztőknek, akik új forinthitel felvételével akarnak szabadulni a svájci frankban levő adósságuktól. Hallottunk már 10,7 százalékos forintalapú lakáshitel ajánlatról, de 13 százalék felettiről is. Zavaros a helyzet, ám mindig vannak olyanok, akik eredményesen halásznak a zavarosban. Ezek azonban nem a devizahitelesek. A zavarkeltés tengelyében a forint árfolyamának rohamos gyengülése áll. Az ország tudja, hogy ez nem jó jel, mert az üzemanyag – főként a gázolaj – árának emelkedése után jön majd a gáz, a közlekedés árának szükségszerű drágulása, ami magával vonja a további áremeléseket és természetesen az infláció emelkedését. Érdemes tehát az árfolyamkérdésben alaposan körbenézni. Ráadásként a mezőgazdaságban a szántóföldi munkák dandárja is az őszre esik, és novembertől a törvény erejénél fogva tovább kapaszkodik felfelé a gázolaj ára. Rosszak az előjelek a jövő évi mezőgazdasági árakra is.

A forint árfolyammozgása – hasonlóan más árucikkekhez – a kereslet-kínálat alakulásától függ. Hazánk intenzív kereskedést folytat a külfölddel, ráadásul az utóbbi több mint két évben a forintra irányuló kereslet szempontjából nagyon eredményesen. A hazánkból eladott árukért sokkal több valutát kap az ország, mint amit ki kell fizetni az importért. A teljes fizetési forgalmat illetően is ez a helyzet. A kereskedelem által termelt devizatöbblet még a külföldre fizetett kamatokat is fedezi, azaz a fizetési mérleg is pozitív szaldóval zár. Ráadásul idén még többel, mind tavaly. A lényeg az, hogy az ország külföldi fizetési forgalmából az adódna, hogy többen keresik a forintot, mind ahányan kínálják. Ebből pedig annak kellene következnie, hogy a forint gyengülés helyett erősödik.

Ennek azonban épp az ellenkezője játszódik le a szemünk előtt, ami rémületbe ejti az embereket és ijeszti a kormányt is. Mi lehet a baj? Ha keressük az okát, hamarosan eljutunk az őrjöngő bankokhoz és a velük szimbiózisban élő jegybankhoz, vagyis a Magyar Nemzeti Bankhoz. A napi üzletekből nem több mint 200-300 millió eurónyi átváltási forgalom adódna, ha csak a kereskedelem devizái cserélnének gazdát. A hazánkban működő, s innen exportáló multik pénzforgalmuknak csak egy részét intézik forintban. Ismert azonban, hogy a kereskedelmi bankok a Magyar Nemzeti Bankban 15 milliárd eurónyi forintot halmoztak fel a „kényelmes” 6 százalékon, amit nem hajlandók a cégeknek hitelezni. Ha a cégektől és a háztartásoktól kisajtolt hitel-visszafizetések egy részét nem a jegybankban helyezik el, hanem forintért vásárolnak napi 20-30 millió eurót, meg tudnák változtatni a forint árfolyamát. A természeténél fogva erősödő forint viszont a továbbiakban is gyengülni fog. Ha ezt néhány hétig csinálják még, a tudatlan forinttulajdonosokkal simán elhitethetik, hogy nagy a baj. Így őket is forinteladásra buzdíthatják. Néhány száz millió euró „beáldozásával” komoly zsarolási akcióra törekednek a bankok, ennek az ára egyébként megtérül majd a kikényszerítendő kamatemelésen.

A félelem és a rémhír nagy úr és rossz tanácsadó. Kisebb forintgyengülést látva azonnal beindul a kórus, hogy fel kell emelni a jegybanki alapkamatot, mert „kedvezőtlenül alakul a nemzetközi befektetői hangulat”, amit természetesen itt alakítanak kis hazánkban, nagy műgonddal. Ha arra is található legalább egy parányi érv, hogy az infláció is feljebb kúszik, akkor meg végképpen kamatot kell emelni, mondják. Törököt fogtunk, amikor Surányi György akkori jegybanki vezér elnökletével és a szoclib koalíciós kétharmaddal külföldi kézbe adtuk a teljes kereskedelmi bankrendszert és most a török, vagyis ez a bankrendszer nem akar engedni bennünket. A devizahitelek végtörlesztése a jövő busás hasznaitól vágná el a bankokat, kicsit visszavenne abból az irdatlan profitból, amit az elmúlt másfél évtizedben hazánkban realizáltak, s aminek alapján sokszorosan megtérültek a befektetéseik. Most ezt a hatalmas profitot érzik veszélyben, s revánsot akarnak. Azaz blokkolják a végtörlesztést, s új, gazdagon terített asztalok után vizslatnak. Rontják a forint árfolyamát, ezzel ki akarják kényszeríteni a kamatemelést, hogy ha nem az ügyfeleken, akkor a következő körben az államkasszán keressék meg azt, ami szerintük jár nekik. És ehhez lenne nagy szükségük egy hatásos IMF-regulára.

Meddig folyhat még a zsarolás, és meddig adhatja még áldását ehhez a jegybank, fizetve közben a spekulatív kamatszintet?

Boros Imre

  Hozzászólások
#1 | king - 2018.10.09. 04:29:00
cc20181009
birkenstocks
canada goose
toronto blue jays jerseys
michael kors handbags
canada goose jackets
underarmour shoes
nike cortez
adidas yeezy boost
longchamp outlet
canada goose jackets
discount oakley sunglasses
timberland outlet
ralph lauren sale clearance
moncler jackets
nike shoes
coach outlet store
los angeles angels jerseys
timberland boots
air jordan shoes
birkenstock outlet
uggs outlet
jordans
ralph lauren outlet
cristiano ronaldo jerseys
coach outlet
new balance shoes
christian louboutin outlet
michael kors outlet clearance
moncler outlet
michael kors outlet clearance
christian louboutin outlet
adidas originals
coach outlet
philipp plein shirt
coach outlet
ray ban sunglasses discount
coach outlet
adidas yeezy boost
pandora jewelry
michael kors outlet
converse outlet store
nike shoes for men
coach outlet
ysl handbags
canada goose outlet
oakley sunglasses
pandora charms
pandora outlet
michael kors outlet
coach outlet store
ralph lauren
michael kors outlet
coach factory outlet
christian louboutin
coach factory outlet
nike air max shoes
longchamp handbags
ysl outlet
coach outlet store online clearances
uggs
pandora charms sale
moncler outlet
ultra boost
adidas outlet
christian louboutin outlet
ugg outlet
oakley sunglasses
pandora outlet
fitflops
cartier outlet
adidas outlet
kate spade
cincinnati reds jerseys
red bottoms
hermes birkin
ugg outlet store
coach canada
coach outlet store online
moncler outlet
canada goose outlet
kate spade
nike cortez
kate spade handbag
nike tessen
houston astros jerseys
moncler jackets
ecco shoes
longchamp handbags
fendi handbags
adidas
birkenstock
philipp plein outlet
coach outlet
fred perry
coach canada outlet
cc20181009

  Hozzászólás küldése
Név:

Ellenőrző kód:


Írd be az ellenőrző kódot:


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó
Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése