Felhasznlnv:
Jelsz :
Emlkezz rm?
j jelsz krse
Keress:
Navigci
· Foldal
· Cikkek
· Letltsek
· GyIK
· Frum
· Linkek
· Kapcsolatfelvtel
· Keress
· RSS Hirek

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Table '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't existTable '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't exist
RSS
Hrek

Cikkek

Letltsek

Pro Letltsek

Web Linkek

Frum

RSS - Posta Klub
Vilgossg az elő...
BEZRT A BAZR - IDE M...
Soros azokat is elhozn...
Ali Baba s a 40 rabbi...
Svjc Eurpa pusztuls...

RSS - Magyar Vals Hrek
Boldog Bks Karcsony...
Eurpa veszlyben...
A csapda... avagy fogl...
Nemzeti vszhelyzet! (...
Mrcius 15....

RSS - Tempo Hrek
797.) Utols rs...
Figyelem! Figyelem!...
795.)Addik a krds, ...
794.)Kedves Dunajvro...
793.)A fogyaszt nem f...

RSS - Hunszkta Rdi

  Ahol tilos pnzbl mg tbb pnzt csinlni
Ahol tilos pnzbl mg tbb pnzt csinlni

A vilg bankjainak egy rsze a csd fel szguld, vagy mr "rvbe" is rt, msokat az llami gondoskods megmentett a vg kapujban. Az iszlm bankvilg fittyet hny a tendencikra, s egyre nagyobb szeletet hast ki a globlis pnzpiacbl. A vlsg tdik vbe lpve rdekes krds lehet: beilleszthet lenne-e a vallsi alapokon nyugv, a kamat fogalmt elvbl elutast muzulmn pnzgyi rendszer a nyugati tpus helyre?

Minden vagyon Allah, gy akik kamatot szednek vagy fizetnek, azok hborban llnak Istennel s Mohameddel. A Korn irnymutatsa thghatatlan szablyrendszert szab a muzulmn orszgokban mkd bankok szmra. A sara alapjn a pnzintzetek a kamatszeds tilalma mellett brmilyen gylet lebonyoltsa estn ktelesek befizetni a zaktot, nem zletelhetnek az iszlm rtkrendjvel szemben ll termkkel vagy szolgltatssal, tilos az egyni kockzatvllals s az zletfeleknek biztostaniuk kell egyms krtalantst vesztesgek esetn. A bankok nem fektethetnek szesz-, illetve porniparba, s szerencsejtkba sem. A cl egyrtelm: a bank minden dolgozjnak be kell bizonytania, hogy munkltatja vllalja a trsadalmi felelssget. Lakshitel esetn a pnzintzet megvsrolja a lakst, s egyforma rszletekben fizettetik ki leend tulajdonosval, kisvllalkozi klcsnt pedig gy adnak a bankok, ha rszesedst vehetnek a cgben, gy kizrlag abbl nyernek hasznot, nem pedig a kamatok egekbe emelsvel.Az els modern keretek kztt mkd iszlm bank 1963-ban nylt az egyiptomi Mit Gamr kisvrosban. J tz vvel ksbb mr egy hatrokon tnyl pnzintzet (Iszlm Fejlesztsi Bank) alapjait is megvetettk. 2009-re a vallsi elrsok mentn mkdtetett bankok globlis nyeresge a Standard & Poor szerint elrte a 400 millird dollrt, maga az iszlm pnzpiac pedig kzel 4 trillird dollros forgalmat bonyoltott. A legjelentsebb muzulmn bankok kzl kiemelkedik az irni Melli Bank, illetve az Al-Radzsi Bank s a Mellat Bank Szad-Arbibl. A hrom pnzintzet tbb mint 80 millird dollros rszesedssel br a teljes iszlm bankszektor nyeresgbl.


A muzulmn pnzintzetek bizonytottak az utbbi vekben. A gazdasgi krzis egyes pnzpiaci cgeket (Lehman Brothers) s bankokat bednttt, ms pnzintzeteket pedig a csd szlre sodort. Amg 2011 vgig csak az Egyeslt llamokban szz krl jrt a csdt jelent bankok szma, addig az arab vilgbl egyetlen hr sem rkezett hasonl tendencirl. Ez mr csak azrt is furcsa, mert az iszlm trvnykezs, a sara szerint tilos pnzbl mg tbb pnzt csinlni, gy sokaknak taln nem vilgos, mirt nem dlnek be nyugati trsaikhoz hasonlan az iszlm pnzintzetek.

Tisztbb pnzcsinls

Az 1960-as vekben Egyiptomban szirmot bont muzulmn tpus bankrendszer tbb teret nyerhet a jvben – nyilatkozta mr 2008-ban a kuvaiti kereskedelmi miniszter. Az Egyeslt llamok pnzgyminisztriuma a gazdasgi vilgvlsg kibontakozst kveten alapos vizsglat al vette a keleti pnzintzeteket. Termszetesen a krzis ltal fkezett nvekeds az arab vilgban is problmt jelent, azonban a tlzott kockzatvllals hinya, s a „tisztbb pnzcsinls” okn a muzulmn bankok lnek s virulnak. Mikzben nyugati trsaik sorra jelentenek csdt, k mintegy 15 szzalkkal nvekedtek a 70-es vek ta, s egy elemzs szerint msfl vtizeden bell elrhetik a globlis banki rszeseds 12 szzalkt. De vajon elltethet-e a kamat nyugati formjt tilt banki intzmnyrendszer Eurpban?

„A vilgvlsg kirobbanst kveten nagyon gyorsan megrendlt az emberek bizalma a nyugati bankokban. A remnykeds azonban lassan visszacsbtja a korbbi gyfeleket, s lecsillaptja a keleti bankrendszer fel fordulk kvncsisgt” – vlekedik az iszlm tpus bankols kiltsairl Szigetvri Tams. Az MTA vilggazdasgi kutatjnak arab viszonyokkal foglalkoz fmunkatrsa megjegyezte, a sara alapjn mkd pnzintzetek vals biztonsgot nyjtanak, de azrt htrnyuk is van, ugyanis a vallsi megktsek miatt sokkal kevsb tudnak lni az innovatv lehetsgekkel. A kutat tszzalkosra tette az iszlm bankrendszer globlis pnzpiaci rszesedst, ami a vlsg eltti 1 szzalkos prognzishoz kpest hatalmas nvekedst felttelez.

Eurpa is nyitott

Az iszlm bankok ltal vallott kzs kockzatvllals csbtan hangzik, az gyfl ugyanis nemcsak papron, de a sajt brn is rezheti a tehermegosztst. ppen ezrt, no meg a gazdasgi krzis okozta sokkot kihasznlva az eurpai nagybankok is elkezdtek a sara rendelkezsein nyugv hitel- s bettrendszert alkalmazni. A HBSC s a Deutsche Bank pldul vek ta knl ilyen tpus befektetseket, s 2008 utn egyre tbben ltek is a lehetsggel. Szigetvri Tams elmondta, 2009-ben s 2010-ben fokozatosan ntt az rdekldk szma, azta viszont visszaesett. rdekessg, hogy a bankok nem csupn muzulmn gyfeleiknek knlnak ilyen jelleg befektetseket, hanem brmelyik felekezet tagjnak.

Akik a nyugati utat jrjk

Termszetesen a vallsi alapon szablyozott arab pnzvilgbl sem hinyozhatnak a multimilliomosok. Az Arabian Business cm lap vente sszelltja a vilg leggazdagabb arabjainak listjt, melynek llovasai kztt ott van Rashid al-Maktum, az Egyeslt Arab Emirtusok miniszterelnke. A lversenyekrt rajong kormnyf 80 millirdos vagyona mgtt nem sokkal marad el Egyiptom korbbi teljhatalm elnk, Hoszni Mubarak. Az arab tavasz ltal elsprt elnk a korbbi pletykk szerint vgan jr-kel a szanatriumban, a hivatalos llsfoglals alapjn kmban vrja a bri tletet. Szad-Arbia kirlya jval elbbiek mgtt mintegy 21 millirdos becslt magnvagyonra tett szert az vtizedek sorn, t csupn nhny millirddal elmaradva kveti a brunei szultn s az Egyeslt Arab Emirtusok elnke, Bin Zajed al-Najan. Kzel azonos sszegbl gazdlkodik a Manchester City jelenlegi tulajdonosa, Manszr bin Zajed, aki a klub 2008-as felvsrlsval a vilg leggazdagabb csapatv tette az gsznkkeket.

Miutn az eurpaiak hozz vannak szokva a kamatos rendszer elnyeihez, az gyfelek szma egy id utn visszaesett, nem gy zsiban. Az bl menti llamokban, Malajziban vagy Indonziban egyre-msra nylnak az iszlm bankok fikjai. Ez rszben annak is ksznhet, hogy az intzetek llami tmogatsban rszeslnek, ennl is fontosabb viszont, hogy a trsgben a lakossg szma folyamatosan emelkedik. Utbbi szempontot figyelembe vve lassan Kna s India is megfelel terepnek ltszik az iszlm bankok szmra, hiszen ezekben az orszgokban is szmottev arnyban lnek, s sokasodnak a muzulmnok.

Irn nem jrt sikerrel

Irnban s Pakisztnban korbban megprblkoztak a bankrendszer teljes iszlamizlsval, de ez nem jrt sikerrel. A lehetsgeket az is behatrolja, hogy az adott orszgban az iszlm mely ghoz tartozik a tbbsgi trsadalom, no meg a vezets. Az rtelmezsi klnbsgek miatt orszgonknt vltozhatnak a bankols mdszerei.

Mindezek ismeretben nem ktsges, hogy az iszlm bankok vilgban betlttt szerepe egyre nvekszik. A vallsilag egysges arab trsgben a rendszer megfelelen mkdik s nvekszik. A kamatokbl felhalmozott nyeresgre berendezkedett nyugati trsadalmakban meghonosodott ugyan a rendszer, de nem terjedt el szlesebb krben. Az tdik ve tombol gazdasgi krzis egyelre nem hagyott akkora nyomot, hogy a lakossg felkszljn egy ilyen jelleg, gykeres vltsra. A vlsg vge azonban egyelre igen messzinek tnik, gy megjsolhatatlan, hogy lesz-e fogadkszsg a bankrendszer talakulsra

  Hozzszlsok
#1 | SamuelToisa - 2020.01.06. 03:10:53
καστόρινη μπότα μαύρη <a href="http://www.reedcusterchatter.com/mcfaddin/midi-%ce%b6%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%bf-%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%ba%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf">midi ζιβάγκο φόρεμα με σκίσιμο στο πλάι μαύρο</a> σετ ποδια γαντι κουζινασ astra <a href="http://www.reedcusterchatter.com/milladore/parizianista-%ce%b3%cf%85%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%ac%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf-002014">parizianista γυαλιστερό μπουφάν μακρύ με γούνα στην κουκούλα μαύρο 002014</a> duomo emporio armani πουκαμισα fashion shop online greece <a href="http://www.reedcusterchatter.com/millard/nike-tanjun-se-004-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf-%ce%ac%cf%83%cf%80%cf%81%ce%bf">nike tanjun se 004 μαύρο άσπρο</a> επισκευεσ ρολογιων swatch <a href="http://www.reedcusterchatter.com/mulino/%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ad%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%be%cf%8e%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%8c-on-line-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf-busto">πολυμορφικό σουτιέν για εξώπλατο λευκό on line μόνο στο busto</a>
underbust corset in white brocade satin with steel rods 24 el secreto de carol <a href="http://www.indknowledge.com/wellborn/hot-summer-deep-v-pleated-patchwork-sunflower-print-wide-legs-jumpsuit">hot summer deep v pleated patchwork sunflower print wide legs jumpsuit</a> zenana halterneck bralette with bra hook <a href="http://www.indknowledge.com/westamana/kendall-jenner-is-so-excited-to-return-to-the-victorias-secret">kendall jenner is so excited to return to the victorias secret</a> m.i.h jeans marrakesh high rise kick flare jeans <a href="http://www.indknowledge.com/westby/womens-unique-vintage-plus-size-1920s-rose-gold-sequin-nikita-flapper-dress-imported">womens unique vintage plus size 1920s rose gold sequin nikita flapper dress imported</a> select options antigua lace up drawstring playsuit ivory <a href="http://www.indknowledge.com/westmere/corset-slimming-belt">corset slimming belt</a>
μοσχάρι ρολό με μαυροδάφνη και αποξηραμένα μανιτάρια <a href="http://www.alkhayriah.com/elkneck/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b1-%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-gaming-%ce%ac%cf%83%cf%80%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf">καρέκλα γραφείου gaming άσπρο μαύρο</a> διαγωνισμός watch style με δώρο το εικονιζόμενο ανδρικό <a href="http://www.alkhayriah.com/elsie/%cf%87%ce%bf%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-b2b">χονδρική πώληση b2b</a> νεγκλιζε δαντελα μαυρο <a href="http://www.alkhayriah.com/fortbidwell/%ce%b7-aegean-%cf%86%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%86%ce%ad%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%bb%ce%ad%ce%bf%ce%bd-250-%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b1">η aegean φέρνει φέτος επιπλέον 250 φοιτητές πιο κοντά στα</a> motogp κάλτσες καθημερινής χρήσης μαύρες <a href="http://www.alkhayriah.com/fortransom/%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83-%ce%ba%cf%89%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b7">φαρμακειο θερμη θεσσαλονικησ κωνσταντινιδου κυριακη</a>

αυτοκολλητα τοιχου κουκουβαγια o six portofino c43 χειροποίητα γυαλιά ηλίου 25 35 5 εκ. μοντέρνα ξύλινη χρυσή 1538 μποτάκια wrangler courtney boot wl92660a τα καλύτερα running γυναικεία παπούτσια του 2018 32. αποθήκευση και συντήρηση μπαταρίας μολύβδου οξέος καναπεσ κρεβατι silky έπιπλα θεσσαλονίκη slververidis πυκνωτικό μικρόφωνο
τα που μαθαίνεις όταν δουλεύεις σε καθημερινες ανδρικές μπότες σομπα υγραεριου με αεροθερμο σόμπες pellet corfu αγγελίες κέρκυρα πωλούνται ελαφρώς μεταχειρισμένα παρουσίαση 2 βιβλίων για την ξυλογλυπτική στο ίδρυμα την σετ 135 σφιγκτήρες σωλήνων ø 8 18mm 27 σερβιέτες ειδικών χρήσεων sani lady super no5 σε bizzotto διακοσμητικό τοίχου adhira χρυσό παρουσίαση
dam skor imitationsläder vår höst baspump klackar tävla med smartwool och vinn 5 par olika smartwool strumpor försäljningsobjekt thule båttrailer 1500 hollister luvtröja rea hollister graphic full zip svarta dam blad för multiverktyg 87mm crv designers bottega veneta väskor herr på rea nilfisk högtryckstvätt c 125.7 6 pad högtryckstvättar genomskinliga godispåsar

hertig av vampyr halloweenkläder för barn http://www.tuamig...-d%c3%a4ck köp jackor kappor anne weyburn kort jacka svart för dam på http://www.tuamig...n-original fokus man kläder shirt ls noos http://www.tuamig...a5ra-tyger vit skjorta från h m i storlek 34 http://www.tuamig...rbjudanden
kläder kvinna billiga jackor http://www.nullva...nna-online fisher price mjukisdjur jämför priser på gosedjur pricerunner http://www.nullva...sentreklam dragkedja rosé svart övriga delbara blixtlås http://www.nullva...oj-p%c3%a5 pokemon sword switch spel köp på http://www.nullva...3%a5llning
εξοπλισμός ιππασίας στοκ εικόνα. εικόνα από χαλκός http://www.enaidu...e%bd%ce%bf παιδικές μπότες crocodilino γκρι http://www.enaidu...b7-60-50ml ηλεκτρικες κουζινες inox ελευθερες κουζίνες http://www.enaidu...%bf-string πώς θα βάλεις τα παστέλ χρώματα στο σπίτι http://www.enaidu...and-market
#2 | SamuelToisa - 2020.01.15. 06:42:40
club l klänning till dam <a href="http://www.markafilmler.com/canning/vill-du-arbeta-med-hundar-hundens-hus-g%c3%b6teborg">vill du arbeta med hundar hundens hus göteborg</a> cool hoodie med tryck på ryggen frakt tillkommer <a href="http://www.markafilmler.com/captains/vintage-klader-stickade-tr%c3%b6jor-barn">vintage klader stickade tröjor barn</a> varför köper just du begagnat till ditt barn finastina <a href="http://www.markafilmler.com/casselton/h%c3%b6gtryckstv%c3%a4tt-station%c3%a4r-alega-teknik-ab">högtryckstvätt stationär alega teknik ab</a> köp sportväska online på <a href="http://www.markafilmler.com/cattaraugus/jordfr%c3%a4s-mtd-t-450">jordfräs mtd t 450</a>
orimligt att höja portot med 50 procent <a href="http://www.kayaterus.com/heartbutte/sun-mountain-golfparaply-j%c3%a4mf%c3%b6r-priser-p%c3%a5">sun mountain golfparaply jämför priser på</a> örhängen drömfångare och fjädrar <a href="http://www.kayaterus.com/hermiston/logga-in-s%c3%a5-loggar-du-in-och-din-blogg">logga in så loggar du in och din blogg</a> the girlcode köp från utlandet dam beige body med korsade <a href="http://www.kayaterus.com/hodgesville/shoppa-skinnhandskar-och-vantar-online-p%c3%a5">shoppa skinnhandskar och vantar online på</a> bästsäljande n a bikini rosalie från vintage stories <a href="http://www.kayaterus.com/jarratt/st%c3%a5l-och-l%c3%a4derhalsband-fr%c3%a5n-saijtam">stål och läderhalsband från saijtam</a>
tränar du tillräckligt mycket säljarnas riksförbund <a href="http://www.kayaterus.com/kenneth/black-friday-toppen-sale-handgjord-bokst%c3%a4ver">black friday toppen sale handgjord bokstäver</a> träningsväska track <a href="http://www.kayaterus.com/lindstrom/v%c3%a4lj-r%c3%a4tt-duk-till-din-m3">välj rätt duk till din m3</a> röda hom kläder online köp dina kläder på <a href="http://www.kayaterus.com/lucie/rustik-industri-vardagsrum-2-id%c3%a9er-till-ditt-hem">rustik industri vardagsrum 2 idéer till ditt hem</a> klart genomskinligt paraply som isoleras på vit bakgrund <a href="http://www.kayaterus.com/meeting/tr%c3%a4ningsklocka-gps-hitta-det-l%c3%a4gsta-priset-hos-pricerunner">träningsklocka gps hitta det lägsta priset hos pricerunner</a>

2018 comfortable dove grey women suzette strappy bralette style bohemian lace bralette with front closure and back keyhole trip to the pink lakes front close off the shoulder bra top lyst forever 21 whimsical flounce tube top in white skull belt waist belt waist cinch corset belt cinch belt loday neoprene waist trainer vest sauna sweat suit tummy control shapewear with sleeves cheap plain corsets
jester black ryggsäck the north face halvlång bodycon klänning i fransig mesh med band gula volangarm kvinna klänningar fynda snygga skor till bra pris falun borlänge citiboard helsvart gotisk häxa halloween kostym kaffekopp shoppa kaffekoppar till lägsta pris online sida intressanta högtalare till datorn. nytt från tygband på rulle
lonely style on twitter this gorg lady emma in our bandeau tube top black top strapless top bamboo top band choker satin bralette carrislabelle asos cold shoulder sequin embellished playsuit ralph lauren lauren ralph lauren lace up denim shift dress now women floral lace underwear straps bralette and panty sweet winter deals on paramour womens ariel wireless bralette black warda designer latest winter collection 2018 with prices

αυτές είναι οι 15 υγιεινές τροφές που στην πραγματικότητα http://www.clubha...1-redmi-s2 πάμε για κάμπινγκ ο απαραίτητος εξοπλισμός http://www.clubha...e%bf%cf%85 παιχνιδια για κοριτσια 4 ετων http://www.clubha...f%84%ce%bf geox πέδιλα μπλε γκρι shoes4me http://www.clubha...robank-pdf
köp spikpistol fng 34 90 gas hos http://www.jkrbne...-grey-herr hunkemöller underklader spets kvinna shape underkläder http://www.jkrbne...iv-swedish skäggtrimmer bäst i test 2016 http://www.jkrbne...ket-posten växa och upptäcka världen http://www.jkrbne...boll-umbro
apivita προσφορες σετ περιποίησης http://www.quiero...lco-pathos παιδικά πάρτι το menu http://www.quiero...e%ae%cf%82 φθηνα converse πλατφορμα chuck taylor all star lift clean http://www.quiero...e%bd%ce%bf το συμβολικό δώρο του πούτιν στον τραμπ http://www.quiero...e%b1-skmei

  Hozzszls kldse
Nv:

Ellenrz kd:


rd be az ellenrz kdot:


Bejelentkezs

Felhasznlnv

Jelsz
Elfelejtetted jelszavad?
j jelsz krse