Felhasználónév:
Jelszó :
Emlékezz rám?
Új jelszó kérése
Keresés:
Navigáció
· Főoldal
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
· RSS Hirek

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Table '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't existTable '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't exist
RSS
Hírek

Cikkek

Letöltések

Pro Letöltések

Web Linkek

Fórum

RSS - Posta Klub
Világosság az elő...
BEZÁRT A BAZÁR - IDE M...
Soros azokat is elhozn...
Ali Baba és a 40 rabbi...
Svájc Európa pusztulás...

RSS - Magyar Valós Hírek
Boldog Békés Karácsony...
Európa veszélyben...
A csapda... avagy fogl...
Nemzeti vészhelyzet! (...
Március 15....

RSS - Tempo Hírek
Figyelem! Figyelem!...
795.)Adódik a kérdés, ...
794.)Kedves Dunaújváro...
793.)A fogyasztó nem f...
792.)Tisztelt Honfitár...

RSS - Hunszkíta Rádió

  Svájcban arról szavaznak, hogy megtiltsák a bankok számára a pénz létrehozását

Svájcban arról szavaznak, hogy megtiltsák a bankok számára a pénz létrehozását


A radikális javaslatról szóló népszavazásra, hogy kizárólag a központi banknak adják a pénz létreh...
Hogyan léphetünk ki megszokott rendszereinkből egy boldogabb és teljesebb élet reményében

A radikális javaslatról szóló népszavazásra, hogy kizárólag a központi banknak adják a pénz létrehozásának hatalmát azután kerülhet sor, hogy a petíciót 110 ezer ember aláírta.

Svájcban népszavazáson fognak dönteni arról, hogy megtiltsák a kereskedelmi bankok számára, hogy pénzt hozzanak létre.

A svájci szövetségi kormány csütörtökön megerősítette, hogy népszavazást tartanak, miután több mint 110 ezer ember aláírta azt a petíciót, amely kizárólagos hatalmat adna a jegybanknak a pénz előállításához a pénzügyi rendszerben.

Link

A kampány - a Svájci Szuverén Pénz mozgalom vezetésével, mely Vollgeld kezdeményezésként ismert - célja, hogy korlátozzák a spekulációt, előírva a magánbankoknak, hogy tartsanak 100 százalékos tartalékot a betéteikkel szemben.

"A bankok többé nem lesznek képesek létrehozni pénzt saját maguk számára, csak akkor tudnak majd pénzt hitelezni, ha rendelkeznek azzal a betéteseiktől vagy más bankoktól," - mondja a kampányoló csoport.


A svájci közvetlen demokrácia keretei között akkor lehet népszavazást tartani, he egy indítvány 100 ezer aláírást képes összegyűjteni 18 hónapon belül.

Ha sikerrel jár, a kezdeményezés monopóliumot adna a Svájci Nemzeti Banknak a fizikai és elektronikus pénz létrehozására, "míg az azzal kapcsolatos döntés, hogy az új pénzt hogyan vezetnék be a gazdaságba, a kormányra várna," - mondja a Vollgeld kezdeményezés.

Az elképzelést, hogy a központi bankokra korlátozzák minden pénz létrehozását először az 1930-as években vetette fel és támogatta a neves amerikai közgazdász Irving Fisher, hogy ezzel megakadályozzák az eszközbuborékok létrejöttét és a felelőtlen hitelezést.

A modern piacgazdaságokban a központi bankok ellenőrzik a bankjegyek és érmék létrehozását, de nem minden pénz előállítását, ami akkor jelentkezik, ha egy kereskedelmi bank hitelkeretet kínál. A központi bankok célja, hogy monetáris politikával és szabályozó eszközökkel befolyásolják a pénzkínálatot.


A Svájci Nemzeti Bankot 1891-ben hozták létre kizárólagos hatalommal a svájci bankjegyek és érmék előállítására és kibocsátására.

De a Svájcban forgalomban lévő pénz több mint 90 százaléka jelenleg "elektronikus" formában létezik, amit a magánbankok hoztak létre, nem pedig a központi bank.

"Az elektronikus fizetési tranzakciók megjelenése miatt a bankok magukhoz ragadták a lehetőséget, hogy létrehozzák a saját pénzüket," - mondja a Svájci Szuverén Pénz kampány.

"A döntés, amit az emberek hoztak 1891-ben, már feledésbe merült."

A monetáris ügyekben tartott népszavazás nem új keletű Svájcban. Az elmúlt évben az ország több mint 78 százaléka szavazta meg, hogy utasítsanak el egy törvényt, amelyben a jegybankot arra köteleznék, hogy aranytartalékait növelje 7-ről 20 százalékra.

Az arany szavazással ellentétben - melyet annak előfutárának tekintettek, hogy újra bevezessék az arany standardot Svájban - közgazdászok inkább támogatják a "szuverén pénz" elképzelést, mint egy módját a gazdaság stabilizálásának, és a felesleges hitelállomány növekedés megállításának.

Izland - melynek felfúvódott bankrendszerét 2008-ban látványos módon láthattuk összeomlani - szintén kikiáltotta a magán pénz létrehozásának, és a töredékes banki tartalékolásnak az eltörlését.

A svájci népszavazás dátuma még nem lett meghatározva.

Telegrap

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó
Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése