Felhasználónév:
Jelszó :
Emlékezz rám?
Új jelszó kérése
Keresés:
Navigáció
· Főoldal
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
· RSS Hirek

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Table '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't existTable '1008704-hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't exist
RSS
Hírek

Cikkek

Letöltések

Pro Letöltések

Web Linkek

Fórum

RSS - Posta Klub
Világosság az elő...
BEZÁRT A BAZÁR - IDE M...
Soros azokat is elhozn...
Ali Baba és a 40 rabbi...
Svájc Európa pusztulás...

RSS - Magyar Valós Hírek
Boldog Békés Karácsony...
Európa veszélyben...
A csapda... avagy fogl...
Nemzeti vészhelyzet! (...
Március 15....

RSS - Tempo Hírek
Figyelem! Figyelem!...
795.)Adódik a kérdés, ...
794.)Kedves Dunaújváro...
793.)A fogyasztó nem f...
792.)Tisztelt Honfitár...

RSS - Hunszkíta Rádió

  Pont a bankok ádáz ellenségei lesznek a legjobb barátaik?
Pont a bankok ádáz ellenségei lesznek a legjobb barátaik?A bankokat támadó digitális kihívók idővel a bankok legnagyobb barátai lehetnek, mivel sokszor gyorsabban és olcsóbban tudnak velük szolgáltatásokat bevezetni a bankok, és erre egyre gyakrabban hajlandóak is. A "letölthető" bankszámláiról ismert nagy amerikai startup, a Moven is felforgatóként kezdte, mostanra viszont az egész világon banki partnereken keresztül terjeszkednek. A bestseller könyvszerző és jövőkutatóval, egyben a Moven alapítójával és vezérével, vagyis Brett Kinggel a jövő bankjáról, blockchainről, P2P hitelezésről és a fintech forradalomról beszélgettünk a CIB Novathon innovációs versenyén.


Portfolio: Digitális forradalom zajlik a bankszektorban, rengeteg kockázati tőke áramlik a fintech startupokba, amelyek egy jó része disruptor (felforgató), és nem enabler (támogató). A felforgatók tényleg elsöprik a bankokat, vagy a bankok képesek lesznek visszavágni?

Brett King: A bankok vagy alkalmazkodnak, vagy partnerséget kötnek a fintech cégekkel egyre többször, mivel a fintech cégek gyorsabban és olcsóbban tudnak náluk szolgáltatásokat bevezetni, mintha ezt ők saját maguk tennék meg. Erre kiváló példa, hogy mi a Movennél a TD Bankkal Amerikában és Kanadában is tárgyaltunk ugyanannak a szolgáltatásnak, egy mobilalkalmazásnak a bevezetéséről tavaly februárban. A TD Bank amerikai leánya azt mondta, nem, majd ők megcsinálják maguknak, ők jobban értenek hozzá. A kanadai TD Bankkal tavaly nyáron írtuk alá a szerződést, de a technikai csapat csak novemberben állt össze, idén márciusban pedig már el is indult a termék. Most június van, de az amerikai TD-nél még mindig semmit sem indítottak el, pedig 10-szer annyit költöttek rá, mint amennyit a kanadai TD kifizetett. A kanadai vezér a projektet látva azt mondta: ez az együttműködés egy fintech céggel megmutatta nekünk a jövőt.

A Moven tulajdonképpen disruptor vagy enabler?

Mi disruptorként kezdtük, de több bank odajött hozzánk, és azt mondta: tetszik, amit csináltok, megvehetjük a technológia lincencét? Mivel mi fintech cég vagyunk, amely a bevételtől és a befektetésektől függ, pragmatikusan az amerikai piacon disruptorként működünk, de a partnereinknek is fejlesztünk terméket, ha meg akarják ezt venni. Minél több emberhez szeretnénk eljutni, ennek pedig az a leghatékonyabb módja, ha partnereken keresztül is terjeszkedünk.

Vannak terveik arra, hogy Európába jöjjenek?

Igen, például a norvég ICA Bankkal dolgozunk együtt, és remélhetőleg hamarosan élesben tudunk velük elindulni. A holland ABN Ambro bankkal és a brit ABS Bankkal már túl vagyunk egy piloton, és bízunk benne, hogy Európa más országaiba is eljutunk.

Akár Magyarországra vagy a régióba?

Az egyik oka az volt annak, hogy az Intesa elhívott ide (a CIB Novathon rendezvényére - a szerk.), hogy egy esetleges partnerségről tárgyaljunk, izgatottan várom, hogy mi lesz ebből. Mi általában minden piacon csak egy partnerrel kötünk szerződést, jó lenne, ha egy olyan bankkal tudnánk megállapodni, amelyik régiós eléréssel rendelkezik. Az elmúlt három hónapban nagyjából 100 bankkal tárgyaltunk, sok-sok bejelentésre készülünk.

Milyen lesz a jövő bankja? Mit kellene tenniük a bankoknak, hogy ne veszítsék el az ügyfeleiket hosszabb távon?

A jövő arról szól, hogy a bankodat ott és akkor érheted el, amikor csak akarod. A bank nem egy hely, ahova mész, hanem valami, amit csinálsz. Például hitelt vehetsz fel a mobilodon keresztül, vagy a bank segítségével vállalkozást indíthatsz, nemzetközi fizetéseket bonyolíthatsz. A jövő bankja nem egy fiókban elérhető termékek és szolgáltatások halmaza lesz, hanem az ügyfelek problémáit valós időben megoldó szolgáltató.

Mi a véleménye például a Bitcoinról és a blockchainről? Hogyan alakítják át ezek a technológiák a pénzügyeket?

A blockchain technológiát azért is hívják megosztott könyvelésnek, mert tranzakciókat, adatokat egy dinamikus, transzparens formában képes kezelni, mindezt pedig a korábbinnál sokkal biztonságosabba. Az első alkalmazása a blockchainnek a Bitcoin volt, de már egy sor új felhasználási területe van a technológiának. Ez az alapja az okosszerződéseknek, amivel például az Ethereum fejlesztői foglalkoznak, vagy éppen az első okosvállalatnak, a DAO-nak is. Nemrégiben voltam Kínában, ahol egy olyan robotot mutattak nekem, amely gyereknek oktat idegen nyelveket. A robot ment a gyerekek mellett, és olaszt, franciát, angolt tanított nekik. Ezután pedig azt, hogy mennyit fejlődött a gyerek nyelvtudása, egy blockchain adatbázisban rögzíti a robot, amit a szülők, tanárok is elérhetnek, folyamatosan nyomon követhetnek. Tehát hogy mi mindenre fogják még használni, azt ma még nehéz megmondani.

Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy a bankok jelenlegi infrastruktúrája nem elég hatékony, különösen igaz ez azokra területekre, ahol sok tranzakciót kell elkönyvelni. Ezen sokat segíthet a blockchain. Mivel a technológia a természeténél fogva külső számítógépekhez való kapcsolódást igényel, érdemes lesz felhő szolgáltatásban gondolkodniuk ahelyett, hogy nagy belső rendszereket üzemeltetnének. Persze ehhez a szabályozók hozzáállásában is változásokra lesz szükség, de ők idővel ezt be fogják látni.

A P2P hitelezés szintén hot topic. Vajon a banki hitelezésből tényleg jelentős szeletet tudnak elhódítani a P2P platformok?

Ha csak a Lending Clubra, a Funding Circle-re, a Zopára vagy a Prosperre gondolunk, látszik, hogy egyre inkább teret nyernek maguknak, egyre nő a piaci részesedésük. Ugyanakkor az is látszik, hogy a bankok is elkezdtek rajtuk keresztül hitelezni, a magas kamatokból ők is szívesen részesednek. Szerintem a P2P hitelezés előtt szép jövő áll.
forrás : index.hu

Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó
Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése