Felhasználónév:
Jelszó :
Emlékezz rám?
Új jelszó kérése
Keresés:
Navigáció
· Főoldal
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
· RSS Hirek

Security System 1.9.0 © 2006-2008 by BS-Fusion Deutschland
Table 'hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't existTable 'hunnio.hunnio_rss_feed' doesn't exist
RSS
Hírek

Cikkek

Letöltések

Pro Letöltések

Web Linkek

Fórum

RSS - Posta Klub
Világosság az elő...
BEZÁRT A BAZÁR - IDE M...
Soros azokat is elhozn...
Ali Baba és a 40 rabbi...
Svájc Európa pusztulás...

RSS - Magyar Valós Hírek
Boldog Békés Karácsony...
Európa veszélyben...
A csapda... avagy fogl...
Nemzeti vészhelyzet! (...
Március 15....

RSS - Tempo Hírek
...
...
...
...
...

RSS - Hunszkíta Rádió

  Megjósolta az egyik legsúlyosabb válságot, most háborúra számít
Megjósolta az egyik legsúlyosabb válságot, most háborúra számít

Marc Faber a Gloom, Boom & Doom tőzsdei hírlevelek szerzője részben arról ismert, hogy örökösen pesszimista hangvételű kijelentéseket tesz a részvénypiacokkal kapcsolatban. Legutóbbi interjújában azonban a legendás befektető nem a részvénypiacokról, hanem a geopolitikai kockázatokról beszélt, szerinte egy háború kirobbanása elkerülhetetlen, azonban ezt nem tankokkal és rakétákkal, hanem sokkal inkább virtuális fegyverekkel fogják megvívni, így ha nem akarjuk elveszíteni a vagyonunkat, akkor épp itt az ideje, hogy felkészüljünk erre az eshetőségre is.


Marc Faber ismét riogat

Marc Faber szerint arra meglehetősen kicsi az esély, hogy bárki lerohanja Kínát, vagy az Egyesült Államokat, az viszont reális veszély, hogy olyan kibertámadás áldozatává válunk, amely akár az egész amerikai áramellátást is veszélyeztetheti.

A szakember szerint amennyiben ez a forgatókönyv lép életbe, a fizikai arany egy helyettesíthetetlen csereeszköze lesz a gazdaságnak, így nem árt, ha még időben rendesen bespájzolunk belőle. Azonban nem ez az egyetlen ok, amit Marc Faber felhozott az arany tartása mellett.
Marc Faber élete
Marc Faber 1946. február 28-án született Zürichben, Genfben járt iskolába. Közgazdászként végzett a Zürichi Egyetemen, 24 éves korában Ph.D. fokozatot szerzett. Az 1970-es években Faber a White Weld & Company cégnél dolgozott New Yorkban, Zürichben és Hongkongban. Az ázsiai városba 1973-ban tette át a székhelyét, 1978-1990 között ügyvezető igazgatója volt a Drexel Burnham Lambertnek. A cég megszűnése után saját céget alapított, Marc Faber Limited névvel. Jelenleg Thaiföldön él, Chian Mai-ban.


A Marc Faber egy befektetési tanácsadó cég, alapvetően érték alapú stratégiát követ, azonban ez a befektetési politika sokszor keveredik a piac ellen játszó megoldásokkal. Faber általában szeret elvonatkoztatni az éppen aktuálisan mainstream nézettől és inkább alternatív befektetési megoldások iránt mutat érdeklődést. Legnagyobb megérzései között említik, amikor az 1987-es tőzsdekrach előtt egy héttel a részvénypiaci kiszállás mellett érvelt, bár később ő is beismerte, hogy életveszélyes volt ez a tanács.

Véleménye szerint a piaci időzítés a legfontosabb, Faber persze nem tökéletes, 1999-ben például nagyon sok pénzt vesztett azzal, hogy az amerikai piac esésére játszott, 2000 óta viszont minden nagyobb trendet helyesen játszott meg. Megjósolta az olaj, a nemesfémek és egyéb nyersanyagok árfolyamának felrobbanását, sőt a feltörekvő piacokat mindig is a legjobb piacok között emlegette. A pénzügyi válságot is nagyjából jól látta előre, 2007 közepén már nagyobb korrekció eshetőségéről beszélt, 2008 júniusában a Bloombergnek adott interjújában azt vetítette előre, hogy gyakorlatilag minden eszközosztály (részvény, ingatlan, nyersanyag) esés elé néz.

A Doktor Doom névre keresztelt befektető sikeres megérzéseinek köszönheti hírnevét, ő jegyzi a Gloom, Boom and Doom hírlevelet, számos konferencián vesz részt előadóként, interjúkat ad a CNBC-nek és a Bloombergnek.


Diverzifikáljunk a bankrendszeren kívül

Faber nem sokkal a második világháború után született Svájcban, így a háborút követő nehéz időkben gyorsan megtapasztalta, hogy milyen értékálló tulajdonságai vannak az aranynak a készpénzzel szemben.

Az 50-es, 60-as, 70-es években egy millió dollár rengeteg pénz volt. Manapság már egy millió sajnos egyáltalán nem sok. Nonszensz mikor az emberek arról beszélnek, hogy egyáltalán nincs infláció a gazdaságban. Más eszközökhöz képest a pénz rengeteget veszített a vásárlóerejéből.


Miután Faber két étvizedet lehúzott a Wall Streeten, a portfóliója főként kötvényekből, részvényekből és ingatlanokból állt. Elmondása szerint a 90-es években jött rá, hogy diverzifikálnia kell a portfolióját a bankrendszeren kívül is, így elkezdett fizikai aranyat vásárolni minden hónapban.

A Fed rendre figyelmen kívül hagyja az aranyat, mint eszközt, mivel az arany kínos a jegybankok számára


Mikor lekapcsolódnak a fények, a Bitcoin is semmivé lesz


Faber szerint attól nem kell tartani, hogy fizikai háborúra sor kerül, a tényleges fenyegetettség abban rejlik, hogy a következő háborút nem tankokkal vívják majd, hanem virtuális eszközökkel. Képzeljük csak el, ha valaki képes lesz arra, hogy lekapcsolja a világítást, az áramellátást, vagy az internetet mondjuk New Yorkban. Manapság egyre többen úgy tekintenek a Bitcoinra, mint a digitális aranyra a decentralizáltság, és az aranyhoz hasonló tulajdonságai miatt, azonban ha ez forgatókönyv lép életbe, akkor az emberek valami fizikai eszközt keresnek majd csereeszközként, ami egyértelműen az arany lenne.

Az aranyat a pénznyomtatás is hajtja

A legendás befektető szerint a Fed monitáris lazítása csak a felső 0,01 százaléknak kedvezett, míg az átlagos amerikaiak csak szenvednek miatta:
Az amerikaiak 50 százalékának egyáltalán nincsen vagyona. Ők nem profitálnak a pénznyomtatásból. Sőt, ők hátrányba kerülnek, mivel a megélhetési költségek folyamatosan emelkednek, jóval nagyobb mértékben, mint az a fogyasztói árindex (az infláció jelzésére szolgáló indexszám) alapján indokolt lenne.


Faber továbbá arra is kitért, hogy a fedezet nélküli hitelek volumene elképesztően gyorsan nő, ami pedig egy újabb pénzügyi összeomláshoz vezethet.

Ha vannak részvényeink, aranyunk, és kis kitettségünk kötvényekben akkor a portfóliónk már kellőképp diverzifikáltnak mondható. Ebben az esetben reménykedhetünk, hogy ha elérkezik az igazság órája, csak a vagyonunk 50 százalékát veszítjük el, míg a szomszédaink valószínűleg mindent. Szóval mondhatni, hogy relatíve nézve meglehetősen jól teljesítettünk.

forrás:portfólio.hu


Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó
Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése