A világ legnagyobb bankjai borulnak össze a Bitcoin miatt
Írta: Fapipa - Dátum: 2015.09.16. 18:18:34
A világ legnagyobb bankjai borulnak össze a Bitcoin miatt


A világ legnagyobb bankjai közül kilenc megállapodott abban, hogy ezentúl közösen kutatják a Bitcoin mögötti technológia banki hasznosításának lehetőségeit, és közös sztenderdeket dolgoznak ki - írja a Finextra.com.

Teljes hír
A világ legnagyobb bankjai borulnak össze a Bitcoin miattA világ legnagyobb bankjai közül kilenc megállapodott abban, hogy ezentúl közösen kutatják a Bitcoin mögötti technológia banki hasznosításának lehetőségeit, és közös sztenderdeket dolgoznak ki - írja a Finextra.com.


Kilenc nagybank, a Barclays, a BBVA, a Commonwealth Bank of Australia, a Credit Suisse, a JP Morgan, az RBS, a UBS és a State Street összeállt egy a Bitcoin mögötti technológiát kutató startuppal, az R3-mal. A nagy összeborulás fő célja, hogy kiderítsék, a Bitcoin elosztott hálózati megoldáson alapuló technológiáját a hagyományos pénzintézetek hogyan tudják hasznosítani. Sztenderdeket dolgoznak ki és közös kutatásokba kezdenek, prototípusokat hoznak létre.

Leegyszerűsítve a lényeg, hogy a Bitcoin működését biztosító blockchain rögzíti a virtuális pénzzel indított tranzakciókat, illetve biztosítja, hogy egy Bitcoint csak egyszer lehessen elkölteni. Az algoritmus folyamatosan ellenőrzi a tranzakciókat, és csak a valós ügyleteket engedi rögzíteni az elosztott hálózat adatbázisába (egyfajta főkönyvébe). A blockchain (vagy ha úgy tetszik, a Bitcoin) központi hatóság vagy elszámolóház nélkül képes úgy működni, hogy szinte lehetetlen feltörni vagy átverni a rendszert.

Ha mindezeket a tulajdonságokat a blockchain sémájára a bankok is képesek lesznek átemelni a hagyományos pénzügyi rendszerbe, akkor azzal a Santander egyik korábbi elemzése szerint világszinten

évi 15-20 milliárd dollárt tudnának spórolni 2022-ig.


Főleg a nagy és sokszor már elavult központi rendszerek fenntartási költségeit lehetne így csökkenteni. A technológiát az eddigi tapasztalatok és kutatások alapján elsősorban a nemzetközi átutalásoknál és az értékpapír-kereskedelemben alkalmazhatnák, de számos egyéb felhasználási módot is kutatnak. .